Reumatologija

Reumatološke usluge u Poliklinici Da Medika

Dijagnostika i lečenje svih reumatskih oboljenja najsavremenijim metodama, kao i uspešan tretman nerazjašnjenih i neadekvatno lečenih medicinskih stanja. Centar za reumatologiju vodi prof. dr Nemanja Damjanov, evropski priznat internista-reumatolog sa 42 godine iskustva.

Šta je reumatologija?

Reumatologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem zapaljenskih i sistemskih bolesti. Najčešće su to bolesti koje zahvataju zglobove, mišiće, kosti, tetive, ligamente i izazivaju bol u mišićno-skeletnom sistemu. Reumatologija se bavi i sistemskim, autoimunim bolestima kada imunski sistem bolesnika izaziva zapaljenski proces napadajući zdravo tkivo zglobova, mišića i kostiju, kao i nekih unutrašnjih organa, krvne sudove, sluznicu, oči, kožu...

Najčešće bolesti koje leče reumatolozi su:

 • upala tetiva, ligamenata i mišića (vanzglobni reumatizmam)
 • osteoartritis (artroza), tj. degenerativne bolesti zglobova kolena, kuka i malih zglobova šaka
 • reumatoidni artritis, spondiloartritis (psorijazni artritis, Behterev sindrom, enteropatijski artritis, reaktivni artritis), akutni artritisi (giht i pseudogiht) i ostale zapaljenske bolesti zglobova
 • sistemski eritemski lupus, sistemska skeroza, polimiozitis-dermatomiozitis, vaskulitisi i ostale sistemske bolesti vezivnog tkiva.

 

Simptomi reumatskih bolesti zbog kojih treba da se obratite reumatologu

 • bol u zglobovima i/ili mišićima u mirovanju ili izazvan pokretom uz ograničenost pokreta, bol u krstima ili vratnoj kičmi
 • ukočenost i bol u malim zglobovima prstiju šaka, ručnim zglobovima, stopalima (naročito odmah ujutro nakon buđenja, a koja traje duže od  30 minuta)
 • otok, crvenilo kože tople na dodir u predelu zgloba (naročito palca na šaci ili palca stopalu)
 • osip na koži i crvenilo na licu (u obliku leptira) uz osetljivost na sunce i opadanje kose
 • crvenilo, osip, ljuspaste promene na koži i noktima, bol u peti i tabanu, zamagljen vid

suvoća očiju i sluznice usta i grla (kao loptica vate u grlu).

Koje vrste pregleda obavlja reumatolog u Poliklinici DA Medika?

1. Pregled interniste-reumatologa

Pregled kod interniste kardiologa obično započinje detaljnim razgovorom o zdravstvenoj istoriji pacijenta, uključujući simptome, porodičnu anamnezu i način života. Nakon toga, lekar obavlja fizički pregled koji može uključivati merenje krvnog pritiska, puls, auskultaciju srca i pluća te eventualno dodatne dijagnostičke testove kao što su EKG ili ultrazvuk srca. Cilj je proceniti funkciju srca i identifikovati eventualne kardiovaskularne probleme.

2. Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je potpuno bezbolna dijagnostička metoda. Svaki ultrazvučni pregled zahteva da se na kožu, koja pokriva deo tela koji se pregleda, stavi gel koji pomaže da se ultrazvuk prenese kroz tkiva i stvori slika na ekranu ultrazvučnog aparata. Na osnovu te slike reumatolog može da vidi promene ili oštećenja na tkivima.

 

 • Ultrazvuk zglobova se radi kada kada postoji otok, zapaljenje i otežano pokretanje zglobova. Ultrazvuk zglobova može da otkrije okoštavanja zglobova (artroze) i zapaljenja zglobova (artritisi). Promene na zglobovima šaka i stopala (prstiju), ručnog zgloba, ramena, lakta, kuka, kolena, skočnog zgloba, ali i sinovitis takođe uspešno otkriva ultrazvuk zglobova.
 • Ultrazvuk tetiva se radi kada se zbog bola i ograničenih pokreta sumnja na upalu ili povredu Ultrazvuk tetiva pomaže da se precizno ustanovi mesto na kome je došlo upale, oštećenja ili pucanja tetive, kao i njen stepen oštećenja (najčešće kao posledica sportskih povreda, istegnuća). Tetive spajaju mišić i kost, pa tako ultrazvuk tetiva otkriva povrede i fibroze Ahilove tetive, rotatotrne manžete ramena, bicepsa, teniski lakat, upale tetiva kolena, kuka, ručnog zgloba. Ultrazvuk tetiva može da otkrije i tenosinovitise (upale ovojnice tetive kao što je De Kervenov sindrom).
 • Ultrazvuk ligamenata se radi kada postoji bol, otok i ograničenost pokreta zglobova jer se često upale ligamenata preklapaju sa upalama zglobova. Ligamenti spajaju kosti, pa su zato često i oni zahvaćeni reumatskim bolestima kao što je reumatoidni artritis.
 • Ultrazvuk burzi se radi kada se sumnja na burzitis, odnosno upalu kesica ispunjenih tečnošću, a čija je uloga da kao jastučići amortizuju i smanje trenje između kostiju zgloba, tetiva i ligamenata. Burzitis nastaje zbog prevelikog opterećenja zgloba ili zbog infekcije.
 • Ultrazvuk mišića se radi kod bolnih stanja i sumnje na uganuća i povrede koje su povezane sa tetivama i ligamentima, ali i na autoimuni miozitis. Najčešće reumatske zapaljenske bolesti mišića koje može da otkrije ultrazvuk mišića su dermatomisitis (zahvata i kožu) i polimiositis (zahvata  predeo vrata, ramena ili kuka).  
 • Ultrazvuk pljuvačnih žlezda se radi kada se sumnja na Sjogrenov sindrom sistemsku bolest vezivnog tkiva koja je praćena suvoćom očiju i usta. Ovaj sindrom je često udružen sa sistemskim lupusom i reumatoidnim artritisom, pa ultrazvuk pljuvačnih žlezda može da pomogne i u preciznijem dijagnostikovanju sistemskih reumatskih bolesti.
 • Ultrazvuk kože i potkožnog tkiva se radi kod sumnje na sklerodermiju tj. sistemsku sklerozu kada dolazi do zadebljanja i zatezanja kože ili na psorijazu, odnosno psorijazni artritis.

 

3. Laboratorijske analize krvi i urina

Neophodne su za dijagnostikovanje svih reumatskih bolesti, ali i praćenje procesa lečenja (poboljšanja ili pogoršanja). U zavisnosti od bolesti, reumatolog određuje koje laboratorijske analize treba da se urade.

Koje vrste terapijskih intervencija obavlja reumatolog u Poliklinici DA Medika?

Dijagnostičke i terapijske intervencije

 • Punkcije zglobova uz kontrolu ultrazvukom i po potrebi analiza sinovijske tečnosti. Punkcije zglobova se rade kada postoji otok zgloba tj. kada je zglob okružen viškom sinovijalne tečnosti. Nakon dezinfekcije mesta uboda i nanošenja lokalnog anestetika, započinje punkcija zgloba. Pod kontrolom ultrazvuka se uvede igla u zglob, a pomoću šprica se izvuče višak tečnosti. Tako se smanjuje istezanje zglobne kapsule, a time se istovremeno umanji bol. Ukoliko je sinovijalna tečnost zamućena, onda se šalje na biohemijsku analizu da bi se na osnovu nalaza došlo do preciznije dijagnoze i eventualno dala antibiotska terapija.

 

 • Punkcije omotača tetiva uz kontrolu ultrazvukom i po potrebi analiza sinovijske tečnosti se najčešće radi u slučaju kada je De Kervenov sindrom uzrok  bakterijske infekcije, koja može da zahvati omotače tetive u dlanu i oko prstiju šake (najčešće palca, čije pomeranje izaziva jak bol). Površina kože na mestu uboda igle se dezinfikuje i nanese lokalni anestetik. Punkcija omotača tetiva se obavlja uz kontrolu ultrazvuka kako bi se precizno, bez povređivanja okolnog tkiva i krvnih sudova, izvukao sadržaj koji je izazvao upalu. Ako reumatolog, na osnovu izgleda sinovijalne tečnosti, posumnja na bakterijsku infekciju, neophodno je da se uradi analiza sinovijalne tečnosti i odredi antibiotik kojim će se lečiti infekcija.
 • Punkcije burzi uz kontrolu ultrazvukom i po potrebi analiza sinovijske tečnosti se radi u slučaju burzitisa tj. upale vrećica ispunjenih sinovijalnom tečnošću čija je funkcija da smanji trenje između kosti i tetiva, tetiva i tetiva, između izbočina na kostima i kože. Primenjuje se kod sledećih burzitisa: studentski lakat, prepatelni burzitis kolena, Bekerova cista (u zatkolenoj jami), trohanterični burzitis kuka, sakroilijačni burzitis (u zoni lumbalnog dela kičme). Pukcija burze uz kontrolu ultrazvuka započinje dezinfekcijom mesta uboda igle i nanošenjem anestetika. Zatim se na monitoru ultrazvučnog aparata prati uvođenje igle u samu burzu, pa se višak sadržaja izvuče špricom. Ukoliko je sadržaj zamućen, šalje se na biohemijsku analizu da bi se uradila analiza sinovijalne tečnosti i preciznije postavila dijagnoza. Ako se uspostavi da je uzrok tegoba septični burzitis, neophodna je primena antibiotika.
 • Precizno davanje lekova u zglobove, omotače tetiva, pripoje ligamenata uz kontrolu ultrazvukom se najčešće radi odmah nakon punkcija. Ultrazvučni aparat, zahvaljujući slici na monitoru, omogućava reumatologu da, bez povrede okolnog tkiva i krvnih sudova, precizno uvede iglu na mesto koje je zahvaćeno upalom, ubrizga odgovarajući lek (glikokortikosteroid ili ORTHOKINE serum) i tako omogući najbrže i najefikasnije lečenje.
 • Primena metode ORTHOKINE uz kontrolu ultrazvukom. ORTHOKINE terapija se primenjuje u lečenju bolova i oštećenja u zglobovima izazvanih osteoartritisom, ali i hroničnih upala zglobova kuka, kolena ili ramena (najčešće kod sportista). Serum se pravi iz krvi samog bolesnika, tako da nema nikakvih neželjenih dejstava niti alergijskih rekacija. Orthokine serum sadrži faktore rasta, pa tako opravlja tkivo i podstiće stvaranje novog, zdravog tkiva u veoma kratkom roku, a uz dugotrajni efekat.

 

Mesto uboda igle se dezinfikuje, a zatim se pod kontrolom ultrazvuka precizno ubrizga ORTHOKINE serum na mesto bola i/ili upale.

Kako izgleda pregled reumatologa?

Klinički pregled reumatologa ne zahteva nikakvu posebnu pripremu pacijenta, ali se preporučuje da se prethodno skine nakit sa prstiju (naročito kod reumatoidnog artritisa, artroza zgobova prstiju i upala tetiva šaka).

Pacijent treba sa sobom da ponese sve prethodne nalaze laboratorijskih analiza, snimke, izveštaje lekara i ostalu medicinsku dokumentaciju.

Pregled reumatologa započinje uzimanjem lične i porodične anamneze, odnosno istorije bolesti od kojih bolujete. Ako postoji sumnja na neka reumatska oboljenja za koje postoje nasledne predispozicije, pitaće Vas i o reumatskim i autoimunim bolestima od kojih su bolovali ili i dalje boluju Vaši bliski srodnici.

Ukoliko imate prethodne laboratorijske nalaze, snimke i ostalu medicinsku dokumentaciju, pregledaće je.

Pregled reumatologa podrazumeva pregledanje kože na delovima tela koji izazivaju bol, da bi utvrdio da li postoji crvenilo, osip, otok ili atipične izrasline. Raumatolog će opipati otečenu ili crvenu kožu i zglobove da bi utvrdio da li je na tom delu kože topla i da li dodir ili pritisak izaziva bol. Opipaće izglobove i proveriće njihovu pokretljivost i osetljivost na bol. Ukoliko se radi o kuku ili kolenu, tražiće od vas i da pred njim hodate.

Doktor će vam verovatno postaviti i neke od niza pitanja u okviru pregleda:

 • Kada se prvi put javio bol i šta ste tada radili?
 • Koji zglob vas boli i koliki je intenzitet bola?
 • Da li je bol tup, oštar, probadajući, sevajući, tinjajući ili se javi samo pri dodiru, pritisku, sedenju ili pokretu?
 • Da li se intenzitet bola promenio u poslednjih nekoliko dana ili nedelja?
 • Kako bol utiče na obavljanje Vaših uobičajenih dnevnih aktivnosti?
 • Da se bol i ukoćenost javljaju ujutro čim se probudite i zbog toga ne možete ništa da radite oko pola sata?
 • Da li se bol smanji ili umine ako uzmete neki antizapaljenski lek?
 • Da li imate još neke tegobe koje vam se čine povezanim sa osnovnim problemom?

U najvećem broju slučajeva pregled reumatologa obuhvata i ultrazvučni pregled obolelih delova tela.

Pregled reumatologa na kraju podrazumeva postavljanje dijagnoze, pisanje izveštaja i propisivanje odgovarajuće terapije. Ukoliko klinički pregled nije dovoljan, rumatolog će Vam dati spisak laboratorijskih analiza koje treba da uradite i/ili će Vas poslati na snimanje magnetnom rezonancom ili neke druge specijalističke preglede. Potom ćete doći na kontrolni pregled kada ćete dobiti dijagnozu i terapiju.

Stručnjaci koji u Poliklinici Da Medika obavljaju reumatološke preglede

Pregled reumatologa u Poliklinici Da Medika obavljaju prof. dr Nemanja Damjanov, internista-reumatolog i dr Nikola Roganović, internista-reumatolog.

Naš tim reumatologa

ekspert za ultrazvučne preglede zglobova i mekih tkiva

Utisci naših pacijenata

WARNING

You do not have reviews with the current filters.
Change your filters if you would like to display reviews on your page!

Ostale usluge

Pulmologija

Pulmološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje plućnih oboljenja, uključujući astmu, hroničnu

Gastroenterologija

Gastroenterološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje oboljenja jetre, pankreasa, žučnih puteva,

Centar za lečenje bola

Najsavremenije terapije za tretman hroničnog bola malignog i nemalignog porekla, kao i bola nerazjašnjenog uzroka.