Pulmološke usluge u Poliklinici Da Medika

Specijalizovana dijagnostika i lečenje plućnih oboljenja, uključujući astmu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), pneumonije i druge respiratorne bolesti primenom najsavremenijih metoda. Centar za pulmologiju vodi dr Ana Samardžić, specijalista interne medicine i pulmolog sa bogatim kliničkim iskustvom.

Šta je pulmologija i čime se bavi?

Pulmologija je grana medicine koja se bavi dijagnozom, lečenjem i prevencijom bolesti pluća i disajnog sistema. Pulmolozi su specijalisti koji dijagnostikuju i leče bolesti kao što su bronhitis, astma, upala pluća i druge respiratorne poremećaje. Pravovremeno prepoznavanje i lečenje ovih bolesti može značajno poboljšati kvalitet života pacijenata.

Simptomi koji zahtevaju posetu gastroenterologu

Više je simptoma koji ukazuju na potrebu za gastroenterološkim pregledom, posebno ako su dugotrajni ili se pogoršavaju. Specijalista ove oblasti medicine proceniće vaše simptome i, ako je potrebno, obaviće odgovarajuće dijagnostičke procedure za utvrđivanje uzroka problema, a potom i preporučiti odgovarajući tretman.

Evo nekih uobičajenih simptoma koji mogu zahtevati gastroenterološki pregled:

 • Bol u stomaku – bol koji je uporan ili intenzivan može ukazivati na razne gastrointestinalne probleme koji će se otkriti daljim ispitivanjem.
 • Promene u navikama pražnjenja creva – uključujući hronični zatvor ili proliv (dijareju), koje mogu biti simptomi različitih stanja kao što su sindrom iritabilnog creva ili upalne ili inflamatorne bolesti creva.
 • Gastrointestinalno krvavljenje – prisustvo tragova krvi u stolici, stolica crne ili crvene boje ili povraćanje krvi može ukazivati na unutrašnje krvarenje u gastrointestinalnom traktu.
 • Gorušica ili refluks kiseline – česte ili jake epizode gorušice mogu biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD).
 • Poteškoće pri gutanju – otežano gutanje ili disfagija može biti simptom problema sa jednjakom.
 • Neobjašnjivi gubitak težine – gubitak težine bez promene dijete ili vežbanja može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.
 • Mučnina i povraćanje – stalna mučnina ili povraćanje mogu biti simptomi koji zahtevaju dalje ispitivanje.

Simptomi zbog kojih treba da posetite pulmologa

Simptomi pulmoloških bolesti variraju zavisno od trenutnog stanja pacijenta, odnosno od toga da li se bolest tek javila ili je reč o hroničnoj bolesti koja se prati, ali najčešći razlozi za posetu pulmologu uključuju:

 • Uporan kašalj koji ne prolazi, suv ili praćen iskašljavanjem sekreta
 • Otežano disanje
 • Bol u grudima koji probada pri udahu
 • Sviranje ili šištanje u grudima, te stezanje ili pritisak u grudima tokom disanja i kašlja

Kako izgleda pregled?

Pregled pulmologa obično počinje detaljnim razgovorom o simptomima, medicinskoj istoriji i načinu života pacijenta, zbog čega je poželjno doneti svu medicinsku dokumentaciju i rezultate prethodnih testova. Nakon toga lekar obavlja fizički pregled, koji uključuje auskultaciju pluća stetoskopom kako bi se procenilo disanje. Pregled traje između oko 30 minuta i uključuje:

– Razgovor o trenutnom stanju, simptomima, medicinskoj istoriji, životnim navikama i porodičnoj anamnezi.

– Fizički pregled, uključujući osluškivanje pluća stetoskopom i proveru funkcije disanja.

– Potrebne dodatne analize i dijagnostičke procedure, kao što su spirometrija, rendgen pluća, CT skener i bronhoskopija.

Najčešće bolesti i stanja koja dijagnostikuje i leči pulmolog

Pulmolozi se bave širokim spektrom plućnih bolesti i stanja, uključujući:

 • Astma: Hronična bolest disajnih puteva sa simptomima kao što su kašalj, sviranje u grudima, otežano disanje i stezanje u grudima. Najčešći izazivači su genetski faktori, alergeni, zagađenje vazduha.
 • Hronični bronhitis: Upala bronhija koja uzrokuje stalni kašalj sa ispljuvkom, otežano disanje i umor. Javlja se kod dugogodišnjih pušača ili soba izloženih zagađivačima.
 • Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP): Grupa plućnih bolesti koje uključuju hronični bronhitis i emfizem, karakteristična po otežanom disanju.
 • Emfizem: Oštećenje alveola u plućima, što dovodi do smanjenja kapaciteta pluća i kratkog daha. Pušenje i udisanje drugih čestica koje nadražuju pluća (iritanti) povećavaza nastanak emfizema.
 • Upala pluća: Zapaljenje plućnog tkiva koja izaziva visoku temperaturu, kašalj sa ispljuvkom, bol u grudima i otežano disanje. Najčešće je izazivaju bakterijske, virusne ili gljivične infekcije.
 • Plućna fibroza: Ožiljavanje plućnog tkiva koje otežava disanje i uzrokuje stalni kašalj, umor i bol u mišićima i zglobovima. Nejasni su uzroci nastanka, može biti povezana sa autoimunim bolestima ili izlaganjem toksičnim supstancama.
 • Plućna embolija: Blokada u jednoj ili više plućnih arterija obično uzrokovana krvnim ugruškom.
 • Intersticijalne bolesti pluća: Grupa bolesti koje izazivaju oštećenje i ožiljke na plućnom tkivu.
 • Plućna hipertenzija: Visok krvni pritisak u plućnim arterijama.
 • Tuberkuloza: Infekcija pluća izazvana bakterijom Mycobacterium tuberculosis.
 • Sarkoidoza: Zapaljenska bolest koja može zahvatiti pluća i druge organe, stvarajući male nakupine inflamatornih ćelija.
 • Spavačka apneja: Poremećaj disanja tokom spavanja koji uzrokuje privremene prekide disanja.
 • Cistična fibroza: Nasledna bolest koja utiče na pluća i druge organe, uzrokujući stvaranje guste i lepljive sluzi.
 • Bronhiektazije: Hronično stanje koje dovodi do proširenja bronhijalnih puteva zbog ponavljajućih infekcija ili upala.
 • Karcinom pluća: Zloćudni tumor koji najčešće nastaje usled promena ćelija sluznice bronha; može biti sitnoćelijski (mikrocelularni) i nesitnoćelijski karcinom (nemikrocelularni).

Kako plućne bolesti utiču na kvalitet života

Pulmološke bolesti mogu ozbiljno narušiti kvalitet života pacijenata. Simptomi poput otežanog disanja, kašlja, umora i bolova mogu ograničiti svakodnevne aktivnosti i izazvati emocionalni stres. Hronične bolesti, kao što su astma i HOPB, zahtevaju stalnu terapiju i kontrolu, što može biti iscrpljujuće za pacijente i njihove porodice.

Važno je sačuvati zdrava pluća, što nekad i nije lako u slučajevima povećanog aerozagađenja, učestalih virusnih infekcija ili alergija. Zbog toga je važno obratiti pažnju na pojavu bilo kog simptoma koji mogu ukazati na razvoj potencijalnog problema. Ukoliko se bolest otkrije pravovremeno, a to znači što ranije, povećava se i šansa za uspešnu terapiju i potpuno izlečenje, što je izuzetno važno za sve bolesti pluća, a posebno za maligne bolesti.

Pregledi koje možete uraditi u Poliklinici DA Medika

U Poliklinici Da Medika pacijenti mogu očekivati sveobuhvatan pristup u dijagnostici i lečenju plućnih bolesti specijaliste pulmologije, uz korišćenje najsavremenijih medicinskih tehnika i tehnologija.

 

Stručnjaci koji u Poliklinici Da Medika obavljaju pulmološke preglede

Pregled pulmologa u Poliklinici Da Medika obavlja dr Ana Samardžić, pulmolog.

Naš tim pulmologa

specijalista interne medicine

Utisci naših pacijenata

WARNING

You do not have reviews with the current filters.
Change your filters if you would like to display reviews on your page!

Ostale usluge

Gastroenterologija

Gastroenterološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje oboljenja jetre, pankreasa, žučnih puteva,

Centar za lečenje bola

Najsavremenije terapije za tretman hroničnog bola malignog i nemalignog porekla, kao i bola nerazjašnjenog uzroka.

Endokrinologija

Endokrinološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje endokrinoloških oboljenja, uključujući poremećaje rada