Gastroenterologija

Gastroenterološke usluge u Poliklinici Da Medika

Specijalizovana dijagnostika i lečenje oboljenja jetre, pankreasa, žučnih puteva, kao i lezija creva i želuca primenom najsavremenijih metoda. Centar za gastroenterologiju vodi prof. dr Dragan Tomić, internista-gastroenterolog i hepatolog sa bogatim kliničkim iskustvom i jedan od osnivača kabineta za endoskopsku ultrasonografiju i dopler ultrasonografiju, kao i Odseka za interventnu ultrasonografiju u KCS.

Šta je gastroenterologija i čime se bavi?

Gastroenterologija je medicinska disciplina koja se bavi proučavanjem, dijagnozom i lečenjem bolesti i poremećaja gastrointestinalnog sistema. Ovaj sistem uključuje organe koji su zaduženi za varenje hrane i apsorpciju hranjivih materija, poput jednjaka, želuca, tankog i debelog creva, kao i povezane organe kao što su jetra, pankreas i žučna kesa.
Gastroenterolozi se bave širokim spektrom stanja – od probavnih smetnji i iritabilnog creva do ozbiljnijih stanja kao što su inflamatorna bolest creva, ciroza jetre i kanceri digestivnog sistema.
Ova specijalnost uključuje razne dijagnostičke i terapeutske procedure kao što su endoskopija, kolonoskopija i ultrazvuk kako bi se identifikovali uzroci simptoma i razvili efikasni planovi lečenja za pacijente.

Simptomi koji zahtevaju posetu gastroenterologu

Više je simptoma koji ukazuju na potrebu za gastroenterološkim pregledom, posebno ako su dugotrajni ili se pogoršavaju. Specijalista ove oblasti medicine proceniće vaše simptome i, ako je potrebno, obaviće odgovarajuće dijagnostičke procedure za utvrđivanje uzroka problema, a potom i preporučiti odgovarajući tretman.

Evo nekih uobičajenih simptoma koji mogu zahtevati gastroenterološki pregled:

 • Bol u stomaku – bol koji je uporan ili intenzivan može ukazivati na razne gastrointestinalne probleme koji će se otkriti daljim ispitivanjem.
 • Promene u navikama pražnjenja creva – uključujući hronični zatvor ili proliv (dijareju), koje mogu biti simptomi različitih stanja kao što su sindrom iritabilnog creva ili upalne ili inflamatorne bolesti creva.
 • Gastrointestinalno krvavljenje – prisustvo tragova krvi u stolici, stolica crne ili crvene boje ili povraćanje krvi može ukazivati na unutrašnje krvarenje u gastrointestinalnom traktu.
 • Gorušica ili refluks kiseline – česte ili jake epizode gorušice mogu biti znak gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD).
 • Poteškoće pri gutanju – otežano gutanje ili disfagija može biti simptom problema sa jednjakom.
 • Neobjašnjivi gubitak težine – gubitak težine bez promene dijete ili vežbanja može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.
 • Mučnina i povraćanje – stalna mučnina ili povraćanje mogu biti simptomi koji zahtevaju dalje ispitivanje.

Gastroentereološki pregledi i metode koje nudi Poliklinika Da Medika

Postoji nekoliko različitih tipova gastroenteroloških pregleda koji se obično obavljaju za procenu i dijagnozu različitih gastrointestinalnih stanja. U Poliklinici Da Medika moguće je obaviti ekspertski gastroenterološki pregled kod profesora sa ultrazvučnim ispitivanjem abdomena.

Ekspertski pregled kod gastroenterologa uključuje detaljan fizički pregled koji može obuhvatiti ispipavanje (palpaciju) abdomena za utvrđivanje osetljivih oblasti, proveru prisustva uvećane jetre ili slezine, kao i osluškivanje crevnih zvukova koji mogu dati dodatne informacije o motilitetu creva i prisustvu opstrukcije.

Ultrazvuk abdomena je neinvazivna metoda koja pruža važne informacije o strukturi, veličini i konturi unutrašnjih organa, što može biti ključno za rano otkrivanje i pravilno upravljanje raznim medicinskim stanjima.

Stanja i bolesti koje dijagnostikuje i leči gastroenterolog

Na ekspertskom pregledu kod gastroenterologa, čak i bez korišćenja ultrazvučnog snimanja, može se otkriti niz gastrointestinalnih stanja zahvaljujući kombinaciji detaljne medicinske anamneze, fizičkog pregleda i različitih neinvazivnih ili minimalno invazivnih testova. Evo šta se tipično može otkriti:

 • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – pomoću simptoma kao što su gorušica, refluks kiseline i bol u grudima, što može da ukaže i na izmenjeno stanje jednjaka koje se naziva Baretov jednjak pri kom se normalno ćelijsko tkivo koje oblaže jednjak promeni tako da počinje da liči na tkivo koje obično oblaže creva.
 • Peptički ulkusi – otkrivanje tipičnih simptoma kao što su bol u stomaku koji se pogoršava ili poboljšava s hranom može ukazivati na čir na želucu ili čir na dvanaestopalačnom crevu.
 • Infekcije – simptomi poput dijareje, mučnine, povraćanja i bolova u stomaku mogu ukazivati na infektivni gastroenteritis ili specifične infekcije kao što je bakterijom Helicobacter pylori.
 • Upalne bolesti creva – simptomi kao što su hronična dijareja, bol u stomaku, umor i neobjašnjivi gubitak težine mogu sugerisati stanja poput Hronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.
 • Sindrom iritabilnog creva (IBS) – otkrivanje simptoma kao što su bol u stomaku, nadutost, promene u ritmu creva (dijareja, zatvor ili oboje), koji se poboljšavaju defekacijom.
 • Hemoroidi – na osnovu simptoma kao što su analni svrab, bol, osetljivost ili krvarenje tokom ili nakon stolice i vizuelnog pregleda analne regije lekar može otkriti spoljašnje hemoroide, pomoću manuelnog pregleda može napipati abnormalnosti i u rektumu, a detaljnijim pregledom pomoću anoskopa dobiće jasan pogled na unutrašnju oblast anusa i donjeg rektuma, što je korisno za potvrdu unutrašnjih hemoroida, koji često mogu davati slične simptome kao i ozbiljnija stanja kao što su polipi ili rak debelog creva.
 • Divertikulitis – na osnovu kombinacije simptoma kao što su nagli bol u donjem delu stomaka, posebno na levoj strani, koji može biti vrlo jak i obično se pogoršava pritiskom, zatim groznica, mučnina, povraćanje, promene u pražnjenju creva i osetljivost u stomaku, može se posumjati na divertikulitis ili džep koji se napravio na debelom crevu i koji je pod upalnim procesom.
 • Funkcionalne bolesti – kao što su funkcionalna dispepsija ili otežano varenje koje uzrokuje bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka bez jasne organske osnove.
 • Celiakija – može se posumnjati na osnovu simptoma kao što su dijareja, nadutost i umor, posebno ako postoji reakcija na gluten u ishrani.
 • Nutricionistički deficit – otkrivanje simptoma koji ukazuju na nedostatak hranljivih materija može ukazivati na različite gastrointestionalne probleme koji ometaju apsorpciju.
 • Anemija – otkrivanje putem kliničkih znakova i simptoma, kao i jednostavnih laboratorijskih testova koji pokazuju nizak nivo hemoglobina, što može biti posledica skrivenog gastrointestinalnog krvarenja.

Ultrazvučno snimanje abdomena korisna je dijagnostička metoda koja se često koristi u gastroenterologiji za otkrivanje i procenu različitih stanja i bolesti digestivnog sistema i okolnih organa. Evo nekih stanja koja se mogu otkriti uz pomoć ultrazvuka:

 • Bolesti jetre – ultrazvuk može otkriti cirozu, masnu jetru, hepatitis, kao i druge abnormalnosti kao što su tumori ili ciste jetre.
 • Bolesti žučne kese – stanja poput žučnih kamenaca, polipa žučne kese ili upale žučne kese često se dijagnostikuju ultrazvukom.
 • Bolesti pankreasa – ultrazvuk može identifikovati promene u pankreasu kao što su pankreatitis, ciste i tumori pankreasa.
 • Bolesti bubrega – ultrazvuk je koristan za otkrivanje bubrežnih kamenaca, cista i drugih oboljenja bubrega.
 • Splenomegalija – povećana slezina može biti vidljiva na ultrazvuku i može ukazivati na različite osnovne bolesti kao što su infekcije, anemije ili maligniteti.
 • Aneurizme abdominalne aorte – ultrazvuk može pomoći u otkrivanju aneurizmi aorte u abdomenu, što je važno za prevenciju potencijalno opasnih stanja.
 • Upalne bolesti creva – iako se za detaljniju evaluaciju često koriste druge metode poput CT skeniranja ili MR, ultrazvuk može pomoći u identifikaciji nekih aspekata upalnih bolesti creva, kao što su Hronova bolest ili ulcerozni kolitis.
 • Ascites – prisustvo slobodne tečnosti u abdomenu, često povezano sa cirozom ili karcinomom, može se takođe otkriti ultrazvučnim pregledom.

Kako izgleda pregled gastroenterologa

Pregled gastroenterologa je temeljan proces koji omogućava detaljno razumevanje vašeg digestivnog zdravlja i vodi ka efikasnom rešavanju problema. Podrazumeva nekoliko koraka, od pripreme do završetka pregleda. Evo kako obično izgleda taj proces:

Zakazivanje i priprema

Nakon što zakažete posetu specijalisti, potrebno je da pripremite prethodnu medicinsku dokumentaciju ako je imate. Ako je dogovoreno i ultrazvučno snimanje abdomena, potrebna je posebna priprema koja uključuje uputstva o izbegavanju hrane pre pregleda 6–12 sati, izboru hrane dan pre pregleda koja ne nadima, pojačanom unosu vode, kao i o privremenom prestanku uzimanja određenih lekova, o čemu će vas osoblje klinike obavestiti.

Prikupljanje informacija

Na samom početku posete gastroeneterolog će razgovarati sa vama o vašim trenutnim simptomima, medicinskoj istoriji, kao i o istoriji zdravstvenog stanja vaše porodice. Ovo pomaže u razumevanju mogućih uzroka vaših problema.

Fizički pregled

Gastroenterolog će obaviti fizički pregled koji može uključivati palpaciju abdomena ili ispipavanje stomaka kako bi se osetile nenormalnosti u veličini i građi unutrašnjih organa, kao i proveru prisustva nadutosti, bolova ili drugih problema.

Dijagnostičke procedure

Ako je potrebno, gastroenterolog može naručiti različite dijagnostičke testove kao što su:

– Laboratorijski testovi krvi ili stolice za proveru infekcija, upala ili drugih nepravilnosti.

– Ultrazvuk abdomena za vizuelizaciju unutrašnjih organa.

– Endoskopsko snimanje za direktni pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i tankog creva.

– Kolonoskopsko snimanje za pregled debelog creva.

Razgovor o nalazima

Nakon što se svi rezultati pregleda i testova obrade, lekar će sa vama, na kontrolnom pregledu, razgovarati o nalazima, dijagnozi i predložiti mogućnosti lečenja ili dalje testiranje ako je potrebno.

Plan lečenja

Ako je dijagnoza postavljena, gastroenterolog će razviti plan lečenja koji može uključivati promene u ishrani, lekove ili, u nekim slučajevima, preporuke za operaciju ili druge procedure.

Praćenje

U zavisnosti od vašeg stanja, mogu biti zakazane dodatne posete kako bi se pratila efikasnost lečenja i napredak u oporavku.

Edukacija pacijenta

Gastroenterolog će vam pružiti informacije i savete kako da upravljate svojim stanjem, uključujući promene u načinu života i ishrani koje mogu pomoći u upravljanju simptomima ili sprečavanju budućih problema.

Stručnjaci koji u Poliklinici Da Medika obavljaju gastroenterološke preglede

Poliklinika Da Medika ima vrhunski tim stručnjaka, a iz oblasti gastroenterologije pacijentima je dotupan prof. dr Dragan Tomić, specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog, priznati stručnjak u oblasti dijagnostike i lečenja oboljenja jetre, pankreasa, žučnih puteva kao i dijagnostike lezija creva i želuca. Veoma pažljivo i analizira tegobe svojih pacijenata i predano i detaljno vas pregleda klinički i ultrazvukom, radi sveobuhvatne analize vašeg stanja, postavljanja dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Naš tim gastroenterologa

ekspert u oblasti dijagnostike i lečenja

Utisci naših pacijenata

WARNING

You do not have reviews with the current filters.
Change your filters if you would like to display reviews on your page!

Ostale usluge

Pulmologija

Pulmološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje plućnih oboljenja, uključujući astmu, hroničnu

Centar za lečenje bola

Najsavremenije terapije za tretman hroničnog bola malignog i nemalignog porekla, kao i bola nerazjašnjenog uzroka.

Endokrinologija

Endokrinološke usluge u Poliklinici Da Medika Specijalizovana dijagnostika i lečenje endokrinoloških oboljenja, uključujući poremećaje rada